Tuinleven

Hoe snoei je een olijfboom: Een stap-voor-stap handleiding

Het snoeien van je olijfboom is essentieel voor zijn gezondheid en welzijn op lange termijn, maar het kan ook een beetje eng zijn voor diegenen die weinig ervaring hebben met het snoeien van bomen. Je hakt immers gezonde takken af – klinkt dat als een goed idee? Nou, ja, want zonder het snoeien van je olijfboom zal hij op de lange termijn niet gedijen. Olijfbomen groeien vrij snel als ze een jaar of 5 oud zijn. En als dat gebeurt, moet je weten hoe je een olijfboom snoeit zodat hij niet overwoekert. De beste manier om dit te doen is door de zogenaamde kroon uit te dunnen als onderdeel van je jaarlijkse onderhoudsroutine. De hier beschreven stappen helpen je om dat veilig en succesvol te doen.

Begrijp de anatomie van een olijfboom

Het belangrijkste dat je moet begrijpen over de anatomie van een olijfboom is dat, in tegenstelling tot veel andere bomen, de belangrijkste groei in de buitenste takken zit – niet in het midden. Dit betekent dat als je de boom niet regelmatig snoeit, na verloop van tijd de lagere delen van de boom bijna volledig in de schaduw komen te staan en afsterven. Dit komt doordat olijfbomen een open, vaasachtige vorm hebben. Ze hebben niet de centrale stam die bij de meeste andere boomsoorten voorkomt, en hun takken strekken zich naar buiten en naar boven uit op een zeer open en luchtige manier. Je kunt deze vaasvorm zien op deze foto’s van een volwassen olijfboom: De eerste foto toont de algemene vorm van de boom, met zijn vele naar buiten reikende takken. De tweede foto toont dezelfde boom met de takken gesnoeid, waardoor de structuur binnenin zichtbaar wordt. Het is gemakkelijk te zien dat alle belangrijke groei in de buitenste takken zit.

Wanneer snoeien en waarom

Olijfbomen worden het best gesnoeid in de late winter of het vroege voorjaar. Dit is wanneer de nieuwe knoppen beginnen te breken om de nieuwe groei voor het jaar te vormen. De beste tijd om een olijfboom te snoeien is net voordat de knoppen breken om nieuwe groei te vormen. Sommige olijfvariëteiten, zoals de Californische en de Manzanillo, zijn vroegbloeiende bomen. Andere, zoals de Koroneiki, zijn laatbloeiers. Als u niet zeker weet wanneer u uw olijfboom moet snoeien, wees dan voorzichtig en doe het liever vroeg dan laat. Drie redenen om een olijfboom te snoeien zijn het verwijderen van dood hout, het openen van het hart van de boom en het stimuleren van een nieuwe bloei van gezonde groei en nieuwe vruchtknoppen.

Hoe snoei je een olijfboom?

Er zijn drie basisstappen voor succesvol snoeien. Eerst bepaalt u welke takken u wilt behouden en welke u wilt verwijderen. Gebruik vervolgens een takkenschaar om ongewenste takken af te knippen op het punt waar ze aansluiten op de hoofdstam of een zijtak. Verwijder ten slotte al het dode hout. Laten we deze stappen wat meer in detail bekijken. Bepaal eerst welke takken u wilt behouden en welke u wilt verwijderen. U kunt bijvoorbeeld besluiten dat u de onderste takken wilt uitdunnen en enkele van de middelste takken wilt verwijderen om het midden van de boom open te maken. Gebruik vervolgens een takkenschaar om alle ongewenste takken af te knippen op het punt waar ze aansluiten op de hoofdstam of een zijtak. Gebruik een snoeizaag voor dikkere takken of voor takken die te hoog of te dicht bij andere takken zitten om veilig of effectief te kunnen snoeien met een takkenschaar. Verwijder ten slotte al het dode hout. Verwijder bij alle takken die u afknipt ook al het dode of zieke hout van een paar centimeter onder de snede. Dit voorkomt de verspreiding van schimmels, ongedierte en ziekten van het ene deel van de boom naar het andere.

Welke takken snoeien?

Het belangrijkste om te overwegen wanneer u beslist welke takken u moet snoeien, is of de tak gezond is en bijdraagt aan de gezondheid van de boom, of dat hij oud en ziek is en alleen maar afdoet aan de gezondheid van de boom. U kunt een van de twee strategieën gebruiken. De eerste is het uitdunnen van de takken die in het onderste deel van de boom groeien en bladeren produceren. De tweede is het uitdunnen van de takken die in het midden van de boom groeien, maar geen bladeren produceren. Als u takken in het onderste deel van de boom uitdunt, kunt u dit het beste relatief vroeg in het seizoen doen, voordat de bladeren tevoorschijn komen. Als de bladeren eenmaal verschijnen, zijn ze namelijk zeer moeilijk te verwijderen zonder ze te beschadigen.

Stap 2: De kroon uitdunnen

Voordat je aan specifieke takken begint, wil je misschien eerst de kroon uitdunnen – de onderste takken van de boom die geen bladeren produceren. De makkelijkste manier om deze te verwijderen is met een takkenschaar of een handsnoeier. Zorg ervoor dat u het uiteinde van de tak verwijdert – ongeveer tweederde van de tak naar beneden. Als u een heel gezonde boom hebt, kunt u ook een heggenschaar gebruiken om de onderste takken weg te halen. Dit gaat het beste met een heggenschaar met een zeer lage snoeibalk (minder dan 15 cm).

Stap 3: Welke bladeren te behouden

Nu u de takken hebt uitgedund, moet u beslissen welke bladeren u wilt houden en welke u wilt verwijderen. U wilt de structuur van de boom vereenvoudigen door de kleinere bladeren te verwijderen en u te concentreren op de grotere. Je kunt dit op een paar manieren doen. Als u takken in het onderste deel van de boom uitdunt, kunt u dit het beste relatief vroeg in het seizoen doen, voordat de bladeren tevoorschijn komen. De reden hiervoor is dat als de bladeren eenmaal verschijnen, ze zeer moeilijk te verwijderen zullen zijn zonder ze te beschadigen. Een eenvoudigere methode om de bladeren uit te dunnen is om de uiteinden van sommige bladeren af te snijden en andere in te korten. Zo kunnen licht en lucht in het midden van de boom komen en kan hij sterker groeien. U kunt hier naar eigen inzicht te werk gaan. Als uw boom erg jong is en nog maar weinig bladeren heeft, snoeit u er geen af. Als de boom erg oud is en nog maar weinig bladeren heeft, kunt u de meeste bladeren verwijderen.

Stap 4: Welke bladeren te verwijderen

Nu je de takken en de bladeren hebt uitgedund, is het tijd om de takken zelf te verwijderen. Er zijn twee basisstrategieën voor het verwijderen van takken, gebaseerd op hun positie in de boom. Als u takken in het onderste deel van de boom uitdunt, kunt u dit het beste relatief vroeg in het seizoen doen, voordat de bladeren tevoorschijn komen. De eerste strategie is om takken te verwijderen die in het midden van de boom groeien. U wilt deze verwijderen omdat ze geen bladeren produceren en dus niets bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van de boom. U kunt ze met uw handen afbreken of met een takkenschaar of snoeizaag afzagen. De tweede strategie is het verwijderen van takken die in het bovenste deel van de boom groeien maar geen bladeren produceren. Dit heeft twee redenen: ten eerste omdat u niet wilt dat ze de lagere takken in de schaduw stellen en ten tweede omdat ze bij een storm kunnen afbreken en de boom en het omliggende terrein kunnen beschadigen. U kunt ze met uw handen afbreken of een takkenschaar of snoeizaag gebruiken.

Conclusie

Met het juiste gereedschap en een beetje oefening is het snoeien van een olijfboom eenvoudig. Onthoud dat je dit doet om de boom gezond en gelukkig te houden. De boom laten groeien zonder hem te snoeien zou uiteindelijk resulteren in een overvolle, ongezonde boom die heel weinig olijven voortbrengt. Neem dus elk jaar de tijd om je olijfboom te snoeien, dan zal hij nog vele jaren gezond en productief zijn. Houd in gedachten dat het snoeien van een olijfboom een levend iets is, en dat elke boom op zijn eigen manier reageert op snoei. Daarom zullen de resultaten van je snoeiinspanningen variëren van boom tot boom en van jaar tot jaar. Desalniettemin kunt u, door regelmatig en op de juiste manier te snoeien, uw bomen nog vele jaren gezond en productief houden. Als je geintresseerd bent om meer planten in je tuin te snoeien verwijzen wij je graag door naar een pagina die je kan helpen met bijvoorbeeld het snoeien van de Oleander.

Comments Off on Hoe snoei je een olijfboom: Een stap-voor-stap handleiding