Tuininrichting

Het ware verhaal van waarom je een kunstkerstboom zou moeten kopen

Er zijn maar weinig dingen zo typisch, onvermijdelijk en universeel als Kerstmis als de familieboom. Elk jaar brengen miljarden mensen over de hele wereld dagen door met het versieren van een reusachtige, groene spar met klatergoud, kerstballen en rode appels. Maar hoe komt het dat deze boom zo alomtegenwoordig is? En hoe is iets zo kunstmatigs in hemelsnaam synoniem geworden met het woord “Kerstmis”? Het antwoord ligt in het 19e-eeuwse Amerika, toen de bezorgdheid over de ontbossing leidde tot een verzet van het publiek tegen natuurlijke bomen. Het idee om Kunstkerstbomen te kopen werden geïntroduceerd als een duurzamere optie – en zelfs vandaag de dag blijven ze om die reden populair. Hier is waarom je dit jaar voor een kunstboom zou moeten kiezen…

Milieuvriendelijk

Hoewel het een contradictio in terminis lijkt, is een kunstboom wel degelijk milieuvriendelijk. Dat komt omdat in het Victoriaanse tijdperk kerstbomen grotendeels werden gemaakt van echte, vers gekapte dennenbomen. Deze werden vaak geïmporteerd uit bossen in Scandinavië en Groot-Brittannië, wat leidde tot bezorgdheid dat ze overgeoogst werden. Aan het eind van de 19e eeuw begon de Amerikaanse regering wetten aan te nemen om inheemse bossen te beschermen, waardoor echte bomen aanzienlijk duurder werden. Dit leidde tot de ontwikkeling van goedkopere kunstbomen, gemaakt van materialen als papier, hennep en zelfs zijde. Dit betekende dat Kerstmis kon doorgaan, met minder gevolgen voor het milieu. Kunstbomen worden gemaakt van materialen die kunnen worden gerecycled, en hebben niet dezelfde hoeveelheid water en licht nodig als natuurlijke bomen, waarvoor enorme hoeveelheden energie nodig zijn. Hoewel een echte kerstboom dus een mooi seizoenssymbool is, betekent het ook dat je moet oppassen dat je geen versieringen breekt en dat je hem regelmatig water moet geven. Met een kunstboom hoeft u zich over dat alles geen zorgen te maken.

Geen gedoe

Een van de grootste voordelen van een kunstboom is dat het weinig moeite kost om hem op te zetten. Voorbij zijn de dagen van het naar huis slepen van een te grote, zware, levende boom, en dan proberen om het opnieuw te planten na Kerstmis. Nu kunt u gewoon een kunstboom in de hoek van uw woonkamer zetten en klaar is kees. Niet alleen is de kunstboom minder werk – het is ook een veel handigere optie als je in een kleine ruimte woont. Als je bijvoorbeeld in een appartement woont of in een stad waar echte bomen niet zijn toegestaan, is een kunstboom een perfect alternatief. Kunstbomen hebben niet dezelfde hoeveelheid ruimte of licht nodig als echte bomen, en kunnen gemakkelijk worden opgeborgen als ze niet worden gebruikt.

Ze zien er goed uit

Het valt niet te ontkennen: echte kerstbomen zien er prachtig uit. Maar het is ironisch dat wat ze zo mooi maakt, ook is wat ze zo moeilijk te houden maakt. Omdat echte bomen water bevatten, moeten ze regelmatig worden bewaterd – een proces dat rommelig kan zijn, vooral als je geen geschikte container hebt. Ze moeten ook vaak worden vervangen, omdat ze na verloop van tijd krimpen. Kunstbomen hebben deze problemen niet. Omdat het geen levende planten zijn, hoeven ze geen water te krijgen en gaan ze veel langer mee. De meeste kunstbomen kunnen elk jaar opnieuw worden gebruikt, en ze hoeven alleen te worden vervangen als ze er armoedig beginnen uit te zien.

Ze zijn hygiënisch

Hoewel echte bomen er prachtig uitzien, kunnen ze een broedplaats zijn voor gevaarlijke bacteriën. Dit komt omdat echte bomen vaak aarde aan de basis van hun stam hebben, waar schadelijke dampen zich kunnen ophopen als de boom ontbindt. Kunstbomen daarentegen zijn volledig steriel. Ze hebben geen aarde nodig en hebben dus ook geen schadelijke dampen. Ze kunnen ook gemakkelijker worden geïnspecteerd en schoongemaakt dan een echte boom, waardoor ze een veel hygiënischere optie zijn.

Ze zijn goedkoop

De gemiddelde kerstboom kost ongeveer $50, terwijl een kunstboom al voor $10 kan worden gekocht. Als kosten een zorg is, een kunstboom is een veel goedkopere optie. En terwijl een echte boom een paar jaar meegaat, kan een kunstboom tot wel 15 jaar meegaan. Dit drukt de kosten aanzienlijk, en betekent dat u slechts één kunstboom in uw leven hoeft te kopen.

Conclusie

Het is niet alleen milieuvriendelijk – het is ook een veel handigere optie als je in een kleine ruimte woont. Als je bijvoorbeeld in een appartement woont of in een stad waar echte bomen niet zijn toegestaan, is een kunstboom een perfect alternatief. Kunstbomen hebben niet dezelfde hoeveelheid ruimte of licht nodig als echte bomen, en kunnen gemakkelijk worden opgeborgen als ze niet worden gebruikt. Kunstbomen worden gemaakt van materialen die kunnen worden gerecycled, en hebben niet dezelfde hoeveelheid water en licht nodig als natuurlijke bomen, waarvoor enorme hoeveelheden energie nodig zijn. Hoewel een echte kerstboom dus een mooi seizoenssymbool is, betekent het ook dat u moet oppassen dat u geen versieringen breekt en dat u de boom misschien regelmatig water moet geven. Met een kunstboom hoeft u zich over dat alles geen zorgen te maken. Ze zijn goedkoop, ze zien er goed uit, ze zijn hygiënisch en ze zijn veel minder lastig. Bent u meer opzoek naar een kerstboom met veel licht raden wij je aan om te gaan voor een vlaggenmast kerstboom.

Comments Off on Het ware verhaal van waarom je een kunstkerstboom zou moeten kopen