Tips om je tuin herfstproef te maken

De herfst is nu echt begonnen, het wordt steeds kouder buiten en de bladeren vallen weer van de bomen. Dit koude weer brengt naast nadelen ook voordelen met zich mee. Er zal natuurlijk wat vaker geveegd moeten worden om alle bladeren uit de tuin te krijgen maar daar staat tegenover dat het gras niet meer gemaaid hoeft te worden.

De rest van de tuin zal natuurlijk, net als in de andere seizoenen, goed bijgehouden moeten worden. Hieronder wat tips zodat jij en je tuin beschermt zijn tegen de natte koude herfst.

Een goed begin is het halve werk

Voordat je aan het echte werk kan beginnen is het belangrijk om even stil te staan bij je outfit. Veel tuinliefhebbers dragen tijdens het tuinieren namelijk het liefste een gescheurde spijkerbroek met een versleten trui, het zit heerlijk natuurlijk maar er zijn betere alternatieve. Denk bijvoorbeeld aan een overal of een tuinbroek, naast het feit dat deze van stevigere stof gemaakt zijn en minder snel verslijten hebben deze vaak ook een beschermende functie, heel veel zakken, en verstevigde stukken op de knieën. Andere soorten werkkleding kunnen natuurlijk ook, zorg dat ze aan deze kenmerken voldoen:

  • Sterke stof
  • Slijtvast
  • Ademend
  • Voert vocht af
  • Water- en vuilafstotend
  • Makkelijk schoon te maken
  • Isolerend

Bij een goede waterdichte outfit horen natuurlijk ook laarzen en handschoenen. Zorg voor een stevige waterdichte laars en kies een dikkere warmere variant zodat je geen koude voeten krijgt. Ditzelfde geldt ook voor handschoenen. Daar komt bij dat de handschoenen een extra beschermende functie hebben omdat ze je moeten beschermen tegen doorns en scherpe takken.

Jouw eigen herfsttuinsprookje

Wanneer je de tips hierboven opgevolgd hebt ben je helemaal klaar om jouw tuin om te toveren tot een sprookjestuin.

In het filmpje hierboven werd als tip meegegeven om de bladeren van het gazon te halen en deze tussen de vaste planten te leggen. Dit is ook nog eens goed tegen de koude winternachten en kan ervoor zorgen dat de vaste planten niet beschadigen. Daarnaast zijn ze ook goed om planten mee te bedekken die anders kapot zouden vriezen. Iets anders wat vaak vergeten wordt is het feit dat de grond goed vochtig gehouden moet worden. Doordat het ’s nachts meer vriest is het voor, voornamelijk blad houdende planten, moeilijk om aan voldoende vocht te komen. Houdt hier rekening mee door deze van extra water te voorzien.

De herfst is ook het moment om te verplanten. Zolang de vorst nog niet in de grond zit kunnen bollen en rozen nog prima geplant worden. Zet ze op een frisse vochtige grond zodat ze in de lente uit de grond komen barsten om je te verrassen met hun prachtige kleuren.

help-de-vogels-in-je-tuin

Probeer naast uzelf en uw tuin, ook de vogels te beschermen. Hang vetbolletjes op en zet, zeker straks in de winter, water buiten met wat suiker erin. Dit voorkomt bevriezing en zorgt ervoor dat de vogels de winter goed doorkomen. Wat wel belangrijk is een stuk gaas voor over het water. Water met suiker is namelijk niet geschikt voor vogels om in te badderen.

infographic-welke-type-tuin

 

About the author

More posts by