Een tuin op afbetaling, kan dat?

Wanneer je in een mooi huis woont, wil je ook graag een mooie tuin waar je lange zomeravonden in kan doorbrengen. Natuurlijk ligt het helemaal aan wat je wilt, maar een tuin zo inrichten dat het helemaal naar je smaak is, kan best duur zijn. Gaat het enkel om het vervangen van wat planten of gaat het om een complete metamorfose? Wil je de veranderingen zelf doen of wil je het laten doen?

Ontwerp

Het ontwerp van je tuin zul je waarschijnlijk in eerste instantie in je hoofd hebben. Je kan nog eventueel een schets maken. Als je daarna door je inspiratie heen bent, kun je een tuinarchitect of hoveniersbedrijf inschakelen. Een tuinarchitect kan je hele tuin ontwerpen zoals jij het wilt hebben. Een hovenier zal waarschijnlijk met ideeën komen die niet direct in een 3D-tekening zijn getekend, maar meer met schetsen werken.

Aanleg

Heb je gekozen voor een bepaald ontwerp, dan kan er begonnen worden met de aanleg. Ook hier is weer de keuze: zelf doen of uitbesteden. Als je het zelf wilt doen moet je toch enig verstand hebben van beplanting, bestrating, verlichting en misschien een sproei-installatie. Wat voor tuinafscheiding wil je hebben? Passen je tuinmeubels nog in het nieuwe ontwerp? En hoe zit het met tuinaccessoires?

Kies je er voor om het uit te besteden, dan heb je als het klaar is een mooie professioneel aangelegde tuin. Maar, daar zit wel een prijskaartje aan vast. Uiteraard spaar je voor deze grote uitgave. Maar het kan voorkomen dat  je niet op tijd het geld bij elkaar gespaard hebt. Wat kun je dan doen?

Financiering

Als je zelf niet genoeg geld hebt om je ideale tuin te (laten) maken, dan kun je natuurlijk geld daarvoor lenen. Je zou een tweede hypotheek kunnen afsluiten. Dit is misschien voor de redelijk kleine bedragen niet de handigste oplossing. Dat kan bij familie of vrienden, maar wat tegenwoordig ook steeds vaker voorkomt, is dat er geld geleend wordt bij een bank. Met een persoonlijke lening heb je geld tot je beschikking wat je terugbetaald in een afgesproken termijn tegen een vaste rente. De hoogte van de rente is afhankelijk van waar je het geld leent, het bedrag en de terugbetalingstermijn. Stel: je leent een bedrag van € 10.000,-. Je spreekt af met de bank dat dit bedrag terugbetaald wordt in 60 termijnen van € 208,-. De rente die je moet betalen is 9,4%. Dat betekent dat je uiteindelijk een bedrag van € 12.461,- hebt betaald.

Noorderzon_domotica_financieringMaar, ook hier kun je flink op besparen. Banken zij uiteraard een autoriteit om kredieten te verstrekken. Toch loont het zich al snel om iets verder te kijken bij niet bancaire kredietverstrekkers. Deze kunnen vaak een stuk voordeliger zijn. Bij een kleinere kredietverstrekker kun je dezelfde € 10.000,- lenen tegen een veel lagere rente, zoals bijv 7,2% bij Directa. Tevens is het maandbedrag hier een stuk lager, namelijk € 197,88,

Bovenstaande lening is maar een klein voorbeeld van geld lenen voor een tuin. Er zijn nog andere opties. Denk aan een doorlopend krediet al dan niet gekoppeld aan je huis. Dan moet je wel een koophuis hebben. Bij deze vorm is de rente vaak iets lager. Laat je goed informeren of het rendabel is voor je om een lening aan te gaan voor je tuin. Ga ook zeker verschillende aanbieders met elkaar vergelijken en lees goed de voorwaarden door.

 

About the author

More posts by