De slimme energiemeter

De lange winteravonden zijn aangebroken. December is een drukke maand, maar het is ook de maand om eens goed naar uw energieverbruik te kijken. Uw jaarlijkse energienota was dit jaar erg hoog, wat overigens niet vreemd is met opgroeiende kinderen. Hun smartphone ligt de hele dag aan een lader en ook de iPad en laptop staan altijd aan. U zegt er vaak iets over, maar het aan dovemansoren gericht. Logisch, want ze hoeven het niet zelf te betalen. Nu is er iets nieuws waar u uw kinderen wellicht een beetje mee kunt heropvoeden. Met de slimme energiemeter. De meeste grote bedrijven kunnen tegenwoordig een slimme energiemeter leveren.

Een slimme energiemeter is een digitaal kastje dat op de verwarmingsinstallatie en op het elektriciteitsnet wordt aangesloten. Het vervangt de analoge meter. De slimme energiemeter staat in een directe verbinding met uw energieleverancier. Zij geven u elke dag, soms wel vaker, een update van uw actuele verbruik. Hoeveel gas wordt er verbruikt, hoeveel elektriciteit? Ook de prijzen worden daarbij getoond, zodat het in een oogopslag duidelijk is wat u vandaag heeft verbruikt. Ook kan de slimme energiemeter laten zien wat de stand van zaken op jaarbasis is. Moet er worden bijbetaald, of krijgt u geld terug? In de toekomst zullen we allemaal zo’n apparaatje in huis hebben. De energieleverancier Eneco schrijft dat mensen dankzij de slimme meter bewuster met hun energie omgaan en dat het al snel vijftien euro per maand kan opleveren. Het kastje kost wel iets qua aanschaf en vaak moet er een abonnement worden genomen voor de online verbinding. Maar het levert ook iets op. Het mooie van de slimme meter is de toegankelijkheid van uw stroomgebruik. We hoeven niet meer in een donkere meterkast te duiken met potlood en papier, en te gaan zitten rekenen. Dat apparaatje doet dat voor ons. Misschien dat uw kinderen energie ook leuker gaan vinden, als het zo van de muur is af te lezen.

 

About the author

More posts by