De zomer zit er voor dit jaar weer op en we hebben een aantal nieuwe trends gezien op het gebied van tuinmeubelen. We kijken nog even terug naar de opvallende trends die we het afgelopen jaar hebben gezien.

Het valt ten eerste op dat eettafels voor in de tuin steeds langer worden. Designers komen vandaag de dag vaak met lange tafels die veel comfort bieden. Deze trend is waarschijnlijk ingegeven door het feit dat lange eettafels binnenshuis ook aan populariteit winnen. Doordat steeds meer mensen ervoor kiezen om in de zomer buiten te eten, vinden veel mensen dit een positieve verandering, de extra ruimte op de tafel is meer dan welkom.

De tweede trend is dat steeds meer designers kiezen voor duurzame materialen. Groen is de afgelopen jaren een populair woord in alle sectoren en het tuinmeubilair volgt deze trend. Het is belangrijk dat het tuinmeubilair geen schade toebrengt aan het milieu en dus zijn materialen als hout en rotan erg populair. Kunststof lijkt minder populair, vooral door het feit dat het na een aantal jaren wat zwakker en brosser kan worden en daardoor aan stevigheid inlevert. Bovendien bevat kunststof soms giftige stoffen die het milieu schade kunnen toebrengen.

Het gebruik van duurzaam materiaal is echter niet de enige maatregel om de duurzaamheid van tuinmeubelen te verhogen. Het gebruik van textiel om de tuinmeubelen nieuw leven in te blazen lijkt in 2011 ook helemaal hip te zijn. Designers hebben opgemerkt dat veel mensen hun oude tuinmeubelen op deze manier een nieuwe look willen geven en zo nog jaren gebruik kunnen maken van dezelfde tuinset of dezelfde tuinmeubelen. Het scheelt geld, is beter voor het milieu en het is bovendien ook helemaal van deze tijd.

Het valt tevens op dat veel tuinmeubelen dit jaar een hoofdkussentje hebben gekregen. Wat opviel is dat er afgelopen zomer veel verschillende kleuren en motiefjes werden gebruikt, van groen tot bruin en grote ruiten tot strepen. Er lijkt niet echt een motief of kleur te zijn die de voorkeur heeft en alles was mogelijk afgelopen zomer. Dit maakte van onze tuinen vaak een vrolijk en kleurrijk geheel.

De laatste trend die wij de afgelopen zomer hebben waargenomen is het feit dat parasols steeds groter worden in Nederland. Het is tegenwoordig vrij normaal om een parasol met een diameter van 2 tot 3 meter te hebben. Designers hebben waarschijnlijk ook door dat het steeds warmer wordt in Nederland en deze trend zal, dankzij het broeikas effect, waarschijnlijk niet meer stoppen. Een grotere parasol is dus altijd handig. Zeker omdat onze eettafels ook nog eens langer worden. Voor een klein beetje extra schaduw is een grote parasol dus nooit weg.

Er wordt verwacht dat de trends van 2011 ook in 2012 zullen worden doorgezet en dat er geen hele grote veranderingen aankomen op het gebied van tuinmeubelen. Als je je alvast wilt voorbereiden op de zomer van 2012, dan is het dus een goed idee om rekening te houden met de bovenstaande trends.